Featured

Второ място за отбора на мебелистите в Пловдив

Ученици от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ предизвикаха фурор на Националното състезание „Производство на изделия от дървесина – мебели, стилни мебели и дърворезба“ и грабнаха второто място в надпреварата.
Национално състезание се проведе от 14 до 16 април в Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев”, Пловдив. Организатори са Министерството на образованието и науката, а партньори - Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост, които бяха и членове на жури, оценяващи ученическите изделия.
Една от основните целите на състезанието бе да демонстрира възможностите на системата за професионално образование и обучение да подготвя специалисти в областта на производството на изделия от дървесина.
Участваха професионални гимназии от Пловдив, Русе, Троян, Велинград, Варна, Ямбол, Хасково и Сливен. Нашата гимназия представиха младите мебелисти Атанас Каишев от 9 клас, Радослав Николаев и Стоян Йорданов, ученици от 11 клас. Те се включиха в категория „мебели за обзавеждане“. Под наставничеството на Николай Любенов, учител по професионална подготовка, те изработиха шкаф за сервиране, които презентираха пред квалифицираните експерти от журито. Обясниха как се е зародила идеята за неговата направа, технологията на изработка, подбора на материали и изпълнението. Шкафът за сервиране ще се използва в часовете по учебна практика по сервиране от ученици обучаващи се по направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“.
Оценяването на изделията се осъществи по предварително зададените от организатора и партньорите критерии: творчество и артистичност, красота и хармония, прецизност и качество на изработката, качество и прецизност при аранжирането и представяне на колекцията.
Достойното представяне на младите ни мебелисти, тяхната креативност и прецизност при изработката бе оценено от журито им им донесе заслуженото второ място.
Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ изказва благодарност за оказаната подкрепа и съдействие от страна на свищовските фирмите „Мебели Теди-95“ ЕООД, „Фаво“АД „Нове Терм ЕООД“ и ЕТ „Сила-Свилен Георгиев“.
Националното състезание е пример за това, че се съхраняват и поддържат народните традиции при изработване на мебели с традиционните форми и украса, учениците демонстрират професионалните си умения за изработването на изделия от дървесина и мотивират избора си на професия.
Николай Николаев,
учител по професионална подготовка

Контактна информация

Свищовска професионална гимназия
"Алеко Константинов"

🌐 ул. "Искър" №19, гр. Свищов,
обл. В. Търново, 5250, България

✉️ Е-мейл: info-300819@edu.mon.bg
Стационарни телефони:
📞 0631/60812 - Директор
📞 0631/60851 - Канцелария

🕔 Работно време:
делнични дни от 8:00 ч. до 16:30 ч.

 

 

 

 

telefon