Гимназията отпразнува 60-годишнина

През тази година се навършват 60 години от създаването на първото в Свищов и региона сградостроително училище. По този повод на 23 юни Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“, която е приемник на това училище, отбеляза тържествено това събитие в сградата на ПБЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856 година“. Гости на празника бяха д-р Генчо Генчев – кмет на Община Свищов, д-р Анелия Димитрова - заместник – кмет на Община Свищов, г-н Росен Маринов – директор Дирекция „Култура и културно наследство“, г-жа Таня Ликова – главен експерт в Община Свищов и изпълнителен директор на Международна фондация „Алеко Константинов“, г-жа Теменужка Тодорова – директор на Дневен център за деца с увреждания, доц. Румен Ерусалимов – заместник – ректор на СА „Димитър А. Ценов“, бивши директори, учители, служители и ученици.

Тържеството започна с внасяне знамето на училището и с първите приветствени думи, отправени от инж. Веска Николова – директор на СПГ „Алеко Константинов“. От името на гостите поздравления отправиха д-р Генчо Генчев – кмет на Община Свищов и доц. Румен Ерусалимов – заместник – ректор на СА „Димитър А. Ценов“. По случай празника поздравителни адреси бяха получени от: Община Свищов, РУО – Велико Търново, Международна фондация „Алеко Константинов“, Дневен център за деца с увреждания, СА „Димитър А. Ценов“, СУ „Николай Катранов“, СУ „Цветан Радославов“, СУ „Димитър Благоев“, ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ и други организации и институции. Празникът продължи с презентация, разказваща за създаването на училището, представено от учениците Валя и Петър и от г-жа Елза Божанова, а за успехите на училището – инж. Красимир Кирилов. По повод празника през седмицата бяха проведени различни мероприятия: Ден на отворените врати, инициативи по Национална програма „Иновации в действие“, литературен конкурс „Моето училище“, състезания по професии и спортни турнири. Директорът на гимназията награди заелите първи места.

Тържеството завърши с празнична програма, в която участваха детска градина „Васил Левски“ с танца си „Балеринки“ с ръководители г-жа Антония Матова и г-жа Зорница Петкова, детска градина „Чиполино“ с танц „Бърборана“ с ръководители г-жа Бистра Тодорова и г-жа Яна Нинова и детска градина „Зорница“, с. Морава с изпълнението си „Нежност“ с ръководители г-жа Милена Маринова и г-жа Елена Костадинова. Денис от 11 клас и Антон от 12 клас се представиха с бийтбокс изпълнение. Гостите на празника се насладиха и на виртуозното изпълнение на момичетата и момчетата от танцов състав към Арт център „Творецът“ с ръководител и хореограф Явор Узунов и двата им танца „Четворно“ и „Шопско настроение“.

Водещи на събитието бяха Мария Рафаилова от 10 клас и г-жа Елза Божанова – учител по БЕЛ. Честването на годишнини на едно учебно заведение е вълнуващ миг, който остава завинаги в сърцата на всички присъстващи и е знак за съхранената вяра, че образованието е ценност.

Елза Божанова