Мобилност на учителите в Брага, Португалия

От 4 до 9 юни 2023 г. шест педагози от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ проведоха едноседмично обучение в Брага, Португалия по проект 2022-1-BG01-KA121-VET-000063872 „Европейски опит за професионално образование и обучение“ по Програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, Сектор „Професионално образование и обучение“.

Мобилността в гр. Брага бе насочена към учители по предмети от професионалната подготовка, директор, заместник-директор. Основна цел на проекта бе запознаване с добрия европейски опит за STEM обучението по професионална подготовка на ученици и повишаване на педагогическа компетентност на учителите. Освен основната цел при изпълнение на мобилността се изпълниха и следните подцели:

  • Повишаване на осведомеността на участниците за други култури и страни и за изграждане на мрежи от международни контакти;
  • Подкрепа на професионалното развитие на учителите за STEM обучението по професионална подготовка;
  • Повишаване на качеството и привлекателността на професионалното образование, мобилността на ползвателите и формиране на стремеж за постоянно професионално развитие и усъвършенстване;
  • Насърчаване на езиковото обучение на чужд език;
  • Повишаване на авторитета и самочувствието на учителя.

Мобилността се реализира чрез няколко професионални визити, организирани от партньора по проекта Braga Mob.

Първата визита бе в офиса на асоциация АЕ Minho (Associação Empresarial do Minho), където се запознахме с дейността на асоциацията и проектите, които е реализирала. Обсъдихме приликите и разликите на образователните системи на двете държави.

Следващата визита бе в офиса на организацията Startup Braga. Създаденa като иновационен център на Invest Braga, Startup Braga е посветен на подкрепата на проекти с висок предприемачески потенциал с глобални амбиции.

Третата визита бе в училището Eschola Profissional do Minho и наблюдаване на СТЕМ урок с дипломанти – ученици от последната степен на професионалното образование. Mисиятa на това училище бе фокусирана върху организирането на обучение на различни нива на образование и обучение, интегрирано в диверсифицирани пътеки за професионална квалификация, с оглед предоставяне на младите хора и възрастни на професионални и граждански знания и умения, които им осигуряват по-добро включване в света на труда в тясна връзка с икономическата и социалната сфера. Училището обучава ученици по следните направления (специалности): Козметик, Компютърен програмист, Фризьор, Техник по управление на ИТ оборудване, Моден дизайн, Техник по комуникации и цифрови услуги и Търговски техник.

Четвъртата визита се проведе в Стем Академията. Тя е образователен център, специализиран в областите STEM - наука, технологии, инженерство и математика.

За изпълнение на всички цели и подцели бяха включени няколко културни визити. Останахме впечатлени от забележителностите в столицата Лисабон. Манастирът Жеронимуш е най-грандиозният паметник на късноготическия мануелински стил на португалската архитектура, който е под закрилата на ЮНЕСКО като паметник от световното културно наследство на човечеството. Белемска кула, построена в началото на 16 век в стил мануелин в чест на експедицията на Вашку да Гама, се превръща в един от символите на града и на португалското могъщество през епохата на Великите географски открития. През 1983 г. кулата, заедно с манастира Жеронимуш, е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Паметникът на Откритията е посветен на португалците, взели участие във Великите географски открития през 15-16 век. Разположен е край естуара на река Тежу, в квартала Санта Мария ди Белен, откъдето обикновено са потегляли корабите в онази епоха. Централна част на паметника е с формата на корабен нос. Изобразени са меч, статуя на Енрике Мореплавателя и статуи на мореплаватели, картографи, хора на изкуството, учени, мисионери и други известни португалци, свързани с Великите географски открития. На връщане от столицата посетихме и религиозното селище за поклонение Фатима.

Разгледахме забележителностите и на петия по големина град Брага - църквата Бом Жесуш до Монте с великолепното двойно бароково стълбище, водещо към основната сграда. Църквата Света Богородица от Самейро е друга религиозна забележителност с впечатляваща архитектура и спиращи дъха панорамни гледки. Разгледахме Националния парк Пенеда Гереш - единственият национален парк в страната, съчетание от обширни гори, тучно зелени поля, скални блокове, богат растителен и животински свят и архитектурните паметници. Градът предлага още множество катедрали, дворци, музеи и галерии.

Следващата културна визита бе в Порто с посещение на най-известните забележителности – Мостът Дом Луис I - двуетажен метален сводест мост над река Дуро между градовете Порто и Вила Нова де Гая, железопътния мост Мария Пиа, бароковата църква Клеригуш, ЖП гарата „Сао Бенто“, централната част на крайбрежието – кварталът Рибейра с характерните старинни къщи, чиито фасади са покрити с пъстри керамични плочки (прочутите мозайки „азулежу“). Името на града - „Опорто“ означава пристанище. Същото име носи и традиционното вино - портвайн (Port Wine -Vinho Do Porto), което дегустирахме.

Мобилността завърши с получаването на сертификати Europass mobility от фирмата партньор Braga Mob

Отпътувахме от Португалия с много полезен опит и прекрасни впечатления. Мобилността има задача да подпомогне развитието на учителите по професионална подготовка, което отговаря на стратегията и плана на Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ за осъществяване на качествена професионална подготовка, осигуряваща пълноценна социална адаптация и конкурентна професионална реализация на пазара на труда. Запознахме се и научихме нови и иновативни методи в СТЕМ образованието, които след приключване на мобилността ще бъдат приложени от участниците.

инж. Пламен Енчев

инж. Ценка Петкова