Мобилността на кулинарите и автотехниците в Римини

От 02.07 до 17.07.2023 г. седем ученици от СПГ „Алеко Контсантинов“ , изучаващи професии „Ресторантьор“ и „Готвач“, и дванадесет ученици, изучаващи професия "Техник по транспортна техника"  проведоха своята производствена практика в град Римини, Италия  по проект 2022-1-BG01-KA121-VET- 000063872 „Европейски опит за професионално образование и обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение".

В Римини бяхме настанени  в  Хотел "Долче Вита". На 03.07.2022 г. проведохме среща с г-жа Vasiliki Karagkouni, представител на партньорската организация Sistam Turismo. На нея тя представи програмата, презентира фирмите-партньори и запозна учениците с особеностите и изискванията при провеждане на практиката. На участниците в мобилността бяха подсигурени месечни карти за пътуване, за да могат да се придвижват до работното си място. В същия ден проведохме културна визита в центъра на Римини. Представител на Sistema Turismo показа на участниците града, библиотеки, информационни центрове, болница, аптеки, поща, банки, транспортни средства и др. С пешеходна разходка в историческия център на Римини, учениците разгледаха Арката на Октавиан Август, площада „Три Мартири“, църквата „Малатеста“ и моста на Тиберий.  Учениците за запознаха с основните забележителности на града, транспорта, културни и други институции.

Групата на кулинарите бяха разпределени в ресторантите - L’Artrov -малък семеен ресторант с традиционно меню, който държи на качеството на вложените продукти, ресторант La Cappa – ресторант с автентична за района средиземноморска кухня, ресторант Santa Fe, предлагащ съчетание на изящната италианска кухня с красивите гледки към морето. В Ресторантите учениците усвоиха нови техники и надградиха вече получени знания и умения за приготвяне на ястия от средиземноморската традиционната италианска кухня.

Групата на автотехниците бяха разпределени в автосервизите Monticelli Vinicioi, Autofficina Canducci, Officina F.lli Pironi, Autodel. В своята двуседмична практика учениците надградиха знанията и уменията по ремонт на автотранспортна техника.

По време на престоя участниците имаха организирани културни визити. В град Флоренция в област Тоскана учениците се докоснаха до най-великите архитектурни и скулптурни творби създадени по време на Ренесанса. Посещението в република Сан Марино ни очарова с невероятни гледки и пленителната история за създаването и функционирането на една от най-малките градове държави в света. Посещението на тематичен парк „Италия в миниатюра“ донесе емоции и настроение.

В края на производствената практика всички участниците получиха европейски сертификати Europass в офиса на организацията Sistema Turismо. За учениците придобитият професионален опит е още една стъпка към възможността за успешна реализация на европейския пазар на труда.

 

Светослава Йорданова, инж. Антон Василев,

придружаващи учители

 

Контактна информация

Свищовска професионална гимназия
"Алеко Константинов"

🌐 ул. "Искър" №19, гр. Свищов,
обл. В. Търново, 5250, България

✉️ Е-мейл: info-300819@edu.mon.bg
Стационарни телефони:
📞 0631/60812 - Директор
📞 0631/60851 - Канцелария

🕔 Работно време:
делнични дни от 8:00 ч. до 16:30 ч.

 

 

 

 

telefon