Световен ден на аутизма

Във връзка със Световния ден на аутизма – 2 април, учениците от 9 „б“ и 8 „б“ клас изготвиха и представиха своите проекти на Canva за хората с различния ум. Целта бе младежите да повишат своята осведоменост към дигностицираните с тази болест.

Какво означава диагнозата аутизъм, кога се проявява и има ли лечение? Какви са особеностите на тези хора? Как се възприема диагнозата от самото дете и как се справят родителите? Какво е отношението на обществото към тези хора? На тези въпроси учениците търсиха отговори. Интерес предизвика дискусията кои известни личности са с аутизъм. Аутизмът - това е болестта на гениите - Леонардо да Винчи, Винсент ван Гог, Мария Кюри, Нютон, Бетовен, Моцарт, Хенри Форд, Томас Едисон, Никола Тесла, а днес Илон Мъск, Бил Гейтс, Тим Бъртън, Антъни Хопкинс, Дан Акройд и много други са само част от великите учени и артисти с разстройства в аутистичния спектър.

За тези, които ще избегнат да ви погледнат в очите, но ще успеят да погледнат отвъд общоприетото и да създадат нова технология, да направят неочаквано научно откритие или да създадат шедьовър в изкуствата, ние като част от обществото, трябва да бъдем осведомени, да проявяваме повече разбиране и да изразяваме своята съпричастност!

 

Контактна информация

Свищовска професионална гимназия
"Алеко Константинов"

🌐 ул. "Искър" №19, гр. Свищов,
обл. В. Търново, 5250, България

✉️ Е-мейл: info-300819@edu.mon.bg
Стационарни телефони:
📞 0631/60812 - Директор
📞 0631/60851 - Канцелария

🕔 Работно време:
делнични дни от 8:00 ч. до 16:30 ч.

 

 

 

 

telefon